Otkriven spomenik “Metamorphosis Constantiniana” u Nišu

Svečano Misno slavlje na stadionu Čair u Nišu
September 22, 2013
Pellentes malesuada fames
May 5, 2014

Otkriven spomenik “Metamorphosis Constantiniana” u Nišu

Svečano Misno slavlje na stadionu Čair u Nišu.

Danas je u 11 časova, na nišavskom keju u blizini Gradske kuće, svečano otkirven spomenik koji je Katolička Crkva u Srbiji poklonila drevnom gradu Nišu.

Svečanosti su prisustvovali sekretar Apostolske nuncijature mons. Janusz Błachowiak, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar,  župnik crkve Uzvišenja sv. Križa u Nišu fra Niko Josić, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i gradonačelnik Niša g. dr Zoran Perišić koji je sa gen. vikarom Nadbiskupije fra Leopoldom Rochmesom otkrio spomenik.

Pre otvaranja održana je kratka svečanost u Gradskoj kući. Tamo je nastupio Ekumenski muški hor, a besedio je mons. Stanislav Hočevar. On je izneo reči zahvalnosti, čuđenja i čežnje, uz pozivanje na veliku odgovornost koji svi imamo pred Bogom i ljudima.


Svojevrsan osvrt na delo prof. dr Dragana Radenovića, dao je mitropolita ruskog Ilarion Alfejev čije su reči pročitane: Proročki nas upozorava da smo svi pozvani na nove metamorfoze, na nove metanoje, nove preobražaje i uspone, kako bismo mogli da dostojno odgovorimo Gospodu koji beše, koji jeste i koji dolazi. Vremena su Njegova, a mi samo Njegovi saradnici.

Ekumenski muški hor je pevao i tokom blagosiljanja i otkrivanja spomenika na nišavskom keju, želeći svima od Boga mnogaja i blagaja ljeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *